En çekilmez ağrıların başında gelen diş ağrısı kişiye hayatını dar eder. Peki, en olmadık zaman ve şartlarda gelen diş ağrılarına acil olarak yapabileceğimiz müdahaleler neler olabilir? İşte, diş ağrısı için evde de kolaylıkla uygulanabilecek yöntemler...

Hemen herkesin hayatının herhangi bir döneminde başına gelen diş ağrısı bazen uzun vadeli olarak bazen de en olmadık zamanlarda bir anda gelir. Her zaman ve her şartta da doktora gitmek mümkün olmayabilir. Böyle zamanlar için uygulanabilecek çözümler neler olabilir? Peki, diş ağrısına ne iyi gelir? Diş ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Diş ağrısı ve çözümüne dair tüm detayları sizler için derledik…

Diş ağrısı neden olur?

Diş ağrısının birbirinden farklı birçok nedeni olabilir. 20’lik diş çıkartırken, diş çürüklerinde, diş eti iltihabında, diş dolgusunda olan herhangi bir problemde, bazen de diş aralarındaki boşluklar nedeniyle dişler orta ya da yüksek derecede ağrı yaparlar. Herhangi bir diş ağrısında geciktirmeden diş hekimine başvurmak gerekir.

Diş ağrılar genellikle yemek yedikten sonra şiddetlenir ve ağrının yemek yüzünden olduğu kanısına varılır. Bunun nedeni yemeklerdir ancak yenilen değil diş aralarında ve çürüklerde biriken artık olanlardır. Diş aralarına hapsolan yemek artıkları, bir asit üretir ve diş sinirlerini rahatsız eder. Daha sonra dişte sızı ve ağrı oluşur. Bu nedenle yemekten sonra dişleri iyice temizlemek şarttır.

Diş ağrısı vücudun farklı bölgelerini de etkileyebilir.

Önemsenmeyen ve geçici çözümlerle ertelenen diş çürükleri daha sonra ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. İlerleyen ve uzun vadede devam eden çürükler ve kemikte ya da diş etindeki iltihaplar daha sonra yüz bölgesinde şişliklere (apse) neden olur. Daha sonra dişte meydana gelen sıcak soğuk hassasiyetiyle beraber zayıflamalar ve kırılmalara kadar giden ciddi sorunlar baş gösterebilir. Midesi hassas olan kişilerde diş çürüğünden gelen ağır ve kötü koku nedeniyle mide bulantısı da görülebilir.

Diş ağrısının çene ağrısını tetiklediği de görülmüştür. Kemik kaybı, 20 yaş dişi ve diş gıcırdatma gibi nedenler çene ağrısını da beraberinde getirir. Özellikle 20 yaş dişi çıkmaya çalışırken kulak altı ve çene arasındaki bölgede, göz ve şakak bölgesinde şiddetli ağrı ve şişliğe neden olur.

Çene zayıflığı ile de ağrılar oluşabilir. Şöyle ki çene kemiğinde meydana gelen herhangi bir kemik kaybı dişi tutmakta zorlanır ve ağrıya neden olur. Aynı zamanda çene destekli takma diş kullananların en çok şikâyet ettiği konulardan biri de çene ağrısıdır. Bunun nedeni kullanılan protezin zamanla çene bölgesini aşındırması ve diş sinirlerine baskı yapmasıdır.

Diş ağrısı için evde ne yapılabilir? Diş ağrısı için doğal çözümler…

Dişlerinizi fırçalayın ve yemek artıklarını yok edin; Diş ağrılarının temel nedenlerinden biri yemek artıkları ve bakterilerin sinirlere yaptığı etkidir. Yemekten sonra temizlenmeyen artıklar aside dönüşerek sinirlere baskı yapar ve ağrıya sebebiyet verir. Aynı zamanda tüketilen nişastalı ve şekerli gıdalar temizlenmezse zamanla bakteriye dönüşür. Diş ve diş etine mesken kuran bu bakteri ve artıkları zaman kaybetmeden temizlemek için yemeklerden sonra mutlaka dişleri fırçalamak gerekmektedir.

Kürdan ve diş ipi kullanın; diş fırçalama imkanı bulamadığınız acil durumlarda kolonya ve alkol ile dezenfekte ettiğiniz kürdan ile diş aralarına kaçan yemek artıklarını temizleyin.

Diş ağrısının yanında bunlar da varsa dikkat!

  • Diş ağrısı sonucu apse meydana gelirse
  • Diş fırçalama esnasında diş etki kanamaları oluyorsa,
  • Diş ağrıyla beraber soğuğa karşı duyarlı olur ve sızlarsa, vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmak gerekmektedir.