Yemek yememe sorunun nedenleri nelerdir? Bu davranışa temel birçok neden vardır. Genellikle çocuğun dikkatleri üzerine çekerek kendini daha önemli hissetmek istemesi ilk nedendir. Diğer bir sebep ise iştahın çocuktan çocuğa değişmesidir. Bazı çocuklarda tıpkı kimi erişkinlerde olduğu gibi daha az iştahlıdır. Çocuğun iştahı az olduğu için anneler onu yemeğe zorlar oda reddeder. Bunun üzerine anne baba daha ileri giderek zorlama kandırma, ceza verme, tehdit etme yoluna başvurarak yemek zamanlarının çocuk için bir kabusa dönüşmesine neden olur. Böylelikle yemek ve yemek zamanı ilgili kötü çağrışımlar zamanla gerçekten çocuğun yemek yemeğe şiddetli tepkiler vermesine neden olur.
Yemek yemekte zorluk çıkaran bir çocuğa uygulanacak en iyi yöntem, çocuk yemediği zaman ona ilgi göstermemektir. Yemek çocuğa "ister ye ister yeme" tavrı içinde verilmeli ve anne, ne yediğiyle hiçbir zaman ilgilenmemelidir. Tabağa en ufak bir endişeli ifade ile bakmamalı, hiçbir gözlemde bulunmamalı, yese de yemese de kimsenin ilgilenmediği izlenimi bırakılmalıdır. Ona yemek yemediği zaman huysuz olduğu söylenmemeli, öfkeyle bakılmamalıdır.
Eğer yemeği bırakırsa bu görmezlikten gelinmelidir. Fakat yemediği takdirde öğünler arasında bir şey verilmemelidir. İsterse yemeği olduğu gibi tabağında bırakabilir. Ama kendine bundan başka bir şey verilmeyecektir. Çocuk bu durumu çabukça kavrar. Bundan sonraki yemek zamanı aynı tutum içinde devam ettirilmelidir. İsterse yemeğini bırakabilir. Hiç kimse ilgilenmeyecektir. Çocuğun açlıktan hiçbir zarar görmeyeceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Yemek yemede güçlük çıktığında annenin en uygun davranışı şu olmalıdır; "hepsini yemek zorunda değilsin, şimdi aç değilsen bir sonraki öğünde yersin" böylece çocuk direnmekten vazgeçer. Sorunun sürmesi halinde anne, çocuğa "bu böyle ne kadar sürecek ?" şeklinde bir soru yöneltebilir. Hiçbir çocuk yemek yemeden uzun süre dayanamaz. Çocuğun yemeği reddetmesine ilgi göstermemek son derece önemlidir. Bu arada yemek için her türlü mükafattan da kaçınmalı ve yukarıda sözü edilen önerilerin tümüne uyulmalıdır.
Öte yandan çocukların hiçbirinin yemeğe tutkun, aşırı düşkün olmalarına da izin verilmemelidir. Yemek öncesinde şu küçük öneriler yemek zamanının daha keyifli geçmesine yardımcı olabilir.
- Çocuğunuzun çok yorgun uykusuz olarak yemeğe başlamamasına dikkat edin.
- Yemek öncesinde yıkanmış el yüz ve taralı saçlar onunu kendini daha zinde ve keyifli hissetmesini sağlayabilir.
- Yemek tabağı veya servisi desenli parıltılı materyaller şeklinde olursa çocuk ilgisi yükselebilir.
- Yemek masasını hazırlarken ondan yardım almanız çocuğunuzun kendine olan güveninin de artmasına yardımcı olacaktır.
- Yiyeceği kadar yemeği tabağına kendi servis yapması yemeğini tamamlamasına yardımcı olabilir.