Ağız ve Diş Sağlığı

Diş nasıl fırçalanır? Ağız kokusu nasıl geçer? Diş hassasiyeti, diş ağrısı nasıl geçer? Neden diş sıkarız? Dişlerinizin sağlıklı ve bakımlı olması için bilmeniz gerekenler, sorunlar ve çözüm önerileri.

Çürüklerin, diş eti hastalıklarının ve diş taşlarının nedeni; yemeklerden sonra dişlerimizin üzerinde biriken yemek artıkları ve bakteri tabakasının ( bakteri plağının ) iyi bir şekilde temizlenmemesidir. Yeterli sıklıkta, sürede ve şekilde dişlerin temizliği yapılmazsa bir takım sorunlarla karşılaşılması kaçınılmazdır. Yemeklerden sonra yeterince temizlenmeyen bakteri plağı; zaman içerisinde ağız ortamının " asit " hale gelmesine neden olarak bakteri üremesine, dolayısıyla da çürüklere ve diş eti hastalıklarına neden olur. Diş taşları; zaman içerisinde tükürüğün içerisindeki minerallerle birleşen bakteri plağının sertleşmesiyle oluşur.

Ağız ve dişlerin iyi bir şekilde temizlenebilmesi için;

Minör Tükürük Bezleri, ağız boşluğunun küçük salgı bezleridir. Bulundukları yere göre adlandırılırlar.

  • Her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır ( günde en az 3 kere )
  • Dişlerin fırçalanması doğru bir şekilde ve en az 3 dakikada yapılmalıdır.
  • Gece yatmadan önce mutlaka dişler fırçalanmalıdır
  • Günde bir kere "diş ipi" kullanarak, dişlerin araları temizlenmelidir
  • Günde en az bir kere ağız çalkalama solüsyonları ile gargara yapılmalıdır
  • Diş eti çekilmesi olanlar veya protez kullananlar "ara yüz fırçası" ile temizlik yapmalıdır

Dentist
Sağlık Köşesi

Dentist diş hekimlerimiz tarafından yazılan makaleleri inceleyin

Tüm makaleler

Dentist Tükürük

Kulak önü, çene altı ve dil altı bezleri tarafından üretilen renksiz, özel kıvamda, akıcı bir sıvı olan tükürük, üretildiği bezlerden kanalcıklar aracılığı ile ağız boşluğuna taşınır.

Dentist Dişlerin Yapısı Ve Görevleri

Vücuttaki en sert maddedir. Dişi en dıştan koruyucu bir katman olarak çevreler. İçinde sinir hücreleri olmadığı için duyarlı değildir.

Dentist Hassas Dişler

Dişin dentin tabakası ortaya çıktığında oluşur. Normalde dentin tabakası, dişeti çizgisinin üstünde mine tabakasıyla, altında ise sement ile kaplıdır.

Sağlığınız birinci önceliğimiz. Alanında uzman doktorlarımız ve güler yüzlü ekibimizle, sizlere hizmet vermek için kliniklerimize bekliyoruz.

Sosyal Medyalarımız

Sosyal Medyalarımız Ziyaret Edin.