Diş Hekimliğinde protetik restorasyonlarda yaklaşık 40 yıldır metal-seramik sistemleri kullanılmaktadır. Günümüzde biyolojik uyum ve estetik açıdan daha iyi özellikte malzemelere olan talebin artmasıyla metal içermeyen seramik sistemler geliştirilmiştir. Ancak seramik materyalin kırılma ve bükülme direnci düşük olduğundan seramiğin güçlendirilmesi için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.

Seramiğin güçlendirilmesi konusun da en son geliştirilen zirkonya esaslı seramiklerdir. Yüksek mekanik ve biyolojik özellikleri nedeniyle biyomedikal amaçlı ilk kez ortopedide kalça protezi yapımında kullanılmıştır. 1990’lı yılların başından itibaren diş Hekimliğinde kullanılmaya başlanmıştır. Zirkonya seramiklerin yüksek mekanik özellikleri ve CAD-CAM yöntemleri kullanılarak hazırlanması ile restorasyonlarda başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Zirkonya ismini Arapça Altın rengi anlamına gelen ‘zargun’ dan almıştır. İlk olarak 1789 yılında Alman Kimyager martin Heinrich Klaproth tarafından zirkon taşının ısıtılmasıyla elde edilmiştir.

Zirkonyum parlak gri-beyaz renkte olup periyodik cetvelin 4B grubundadır. Erime derecesi 1800 C, kaynama derecesi ise 4300 C dir.Uzun seneler diğer oksitlerle birlikte reklendirici olarak kullanılmıştır.Dayanıklılığı, korozyona karşı dirençli olması ve düşük ısı iletkenliği sayesinde; biyomedikal sektörde, flaş ampullerinde, patlayıcılarda ve yapay ipek elde edilmesinde kullanılmaktadır.

Zirkonyum'un ışıkta yansıma görüntüsüdür.

Günümüzde zirkonya, kuron-köprü protezlerinde altyapı materyali olarak kullanılması dışında, endodontide post, ortodontik braket, implant abutmentı ve inlay-onlay restorasyonların yapımında kullanılmaktadır.

Zirkonyumoksit'in kullanım süresi ortalama 20 yıldır. Basılı yayınlarda belirtilen bir alerjik reaksiyon yoktur. Diğer malzemelerle etkileşime girmez. Seramiğin sıcak soğuk etkilere karşı etkin yalıtımı Düzgün bir seramik yüzey sayesinde daha iyi ağız hijyeni sağlar. Zirkonyum oksit'in etkileyici gücü sayesinde Yüksek sağlamlık daha küçük çerçeve gereksinimi sunar, dayanıklı estetik ve en doğal görünüm sağlanır.

Tamamen seramik" teriminden anlaşıldığı gibi, Zirkonyum akıllı seramiklerin metal çerçeveye ihtiyacı yoktur. Bu yapılan restorasyonun görünümü için büyük avantaj sağlar çünkü zirkonyum oksit beyaz renktedir. Komşu dişlere daha iyi renk ve şekil uyumu sağlaması için Zirkonyum kaplama porseleni kullanılarak daha doğal bir görünüm sağlar. İnce bölümler bile çok sağlam olmasıyla birlikte Zirkonyum restorasyonları ağzınızın doğal çevresine uydurulabilirler. Doğal dişlerinizle birlikte, kendi dişiniz görüntüsü vererek uyumlu bir görüntü ortaya çıkarırlar.

Daha iyi görünümün de ötesinde yatırımınızın ömrünü ve sonuçlarını belirleyen başka değerler de vardır. Zirkonyum akıllı seramikleriyle, Zirkonyum diş restorasyonları estetik, uyum, dayanıklılık ve işlevden ödün vermeden üretilirler.

Zirkonyum porselenlerin avantajları

  • Işık geçirgenliği metal alt yapılı porselenlere göre daha fazladır
  • Doğal görünüm ve estetik olarak ağızda uyumu daha güzeldir
  • Isı yalıtımı çok güçlü olduğu için metale göre hassasiyet yapma özelliği çok azdır
  • Cad cam teknolojisi ile basamaklı kesime gerek olmadan ölçü alma kolaylığı
  • Yüksek dayanma gücüne sahiptir.
  • Alerji yapmaz
  • Metal alt yapılı porselenlerde yükseklik alındığınızda yada okluzalden porselen kırıldığında alttan metal yansıması olmaktadır. Kole bölgesinde porselenden metal e geçiş noktalarında mor renkte görünüm olmakta. Ancak alt yapısı Zirkon esaslı porselenlerde bu problem yaşanmamaktadır.
  • Hastalara iyi bir alternatif sunma