Doğru Seçim İmplant mı?

Diş tedavilerinde sıklıkla bahsettiğmiz diş implantları gerçekten doğru seçim mi?

Sağlık, estetik ve hatta beslenme sorunlarını da beraberinde getiren diş eksikliklerini geri kazanmak için, gerçekten endoğru tedavi seçeneği mi?

Sağlık Turizmi alanında, özellikle Avrupa başta olmak üzere çeşitli branşlarda ülkemize hasta ziyaretleri yapılmaktadır. Ancak böylesine başarılı hekimlere ve uygulanan tedavilere rağmen kendi toplumumuzda diş tedavilerine -büyük oranda- akut(ağrılı) anlarda başvuruyoruz. Kimi zaman çürük bir dişin kırılmasının yarattığı panik veya ağrı nedeniyle, kimi zaman da düşen porselen köprülerin açıkta bıraktığı çirkin görüntüyü kapatmak için uğrarız diş hekimine.

Peki acil müdahaleler her zaman dişlerimizi kurtarmaya yeterli olur mu? Cevap ise yine ağzımızda gizli. Uzman hekim muayenesi sonrasında çeşitli tedavi önerileri veya umutsuz bir bakışın ardından kabul edeceğimiz diş çekimi aradığımız cevap olabilir.

Diş çekimi eğer arka bölgede ise fonksiyon, ön bölgede ise estetik kayıpları da beraberinde getirir. Eksik dişlerin tamamlanması sırasında ise farklı kaygılar ortaya çıkar. Acaba kaybedilen diş gibi sabit, rengi uyumlu, sağlam ve daha da önemlisi çürümeyen bir dişe kavuşmak mümkün mü?

Klasik tedavi yöntemlerine baktığımızda karşımıza öncelikle hareketli protezler çıkar. Ancak kapladığı yer ve temizlik için sürekli çıkartılabilmesi, az sayıdaki diş eksikliklerinde pek tercih edilmemelerine neden olur. İkinci seçenek ise sabit protezler yani porselen köprülerdir. Bu yöntemde ise mevcut sağlıklı dişlerin kesilmesi yani kademeli de olsa zarar görmesi söz konusudur.

Özellikle tekli diş kayıplarında yapılması planlanan sabit protetik bir tedavi için en koruyucu yöntem; implant destekli protezler olarak karşımıza çıkar. Eksik bölgeye komşu dişler zarar görmeden yapılabilmesinin yanı sıra, yerleştirildiği kemiğin, fonksiyona girdikten sonra uyararak, sürekli yenilenmesini sağlarlar. Bu durum, uzun dönemde fazla rezorbsiyona (erimeye) bağlı hareketli protezlerde yaşanan ve protezin oynaması gibi sorunlarla karşılaşılmasının da önüne geçmiş olur.